Skip to main content

Verksamhetsberättelse 2023

Sällskapets styrelse har under året haft tio protokollförda sammanträden och har haft följande sammansättning: Ingrid Hansson, ordförande, Lena Pelander, sekreterare, Anna Malmsten, kassör, Emelie Pettersson, klubbmästare, Désirée Jansson, webmaster och Jonas Johansson Wensman, övrig ledamot. Vid styrelsens möten har, vid behov, Sten Söderberg (styrelsens kontaktperson med banker och länsstyrelse angående förvaltning av Ivar och Elsa Sandbergs och Skogsborgs stipendiefonder) varit adjungerad. Sällskapets valda revisorer för 2022 har varit Hans Gustavsson och Claes Fellström medan Bodil Ström Holst och Sofia Boqvist har varit Sällskapets valberedning.

Årsmötet hölls den 17 maj. Efter årsmötets avslutande med kaffe och fika höll Robert Söderlund, SVA, ett föredrag med titeln ”Rent mjöl i påsen – Förekomst av EHEC-bakterier i svenskt vetemjöl”.

Tisdagen den 26 april anordnades ett seminarium med titeln ”Vad blir det för mat imorgon?” Seminariet inleddes med att Julie Gold, från Chalmers tekniska Högskola berättade om hur och varför man producerar odlat kött samt konsekvenser av odlat kött. Därefter berättade getexperterna, Maria Brook, Österfärnebo och Anna Sundberg, Enöga killing, om möjligheter och fördelar med getter som livsmedel. Efter en väl tilltagen kakbuffé med mingel och diskussioner mellan föredragshållare och andra deltagare höll Sofia Boqvist, SLU en presentation om ”Insekter, en plåga idag och proteinkälla imorgon?” Därefter fortsatte Anna Malmsten, Viltkonsult, att berätta om vildsvin som markförstörare och delikatess. Seminariet avslutades med en syntes av dagen av den föredömliga moderatorn Ylva Persson, SVA.

Under 2022 delades inga stipendier ut från Jan Skogsborgs stipendiefond så inga medel fanns disponibla för utdelning.

Vid 2022 års utlysning v stipendier ur Ivar och Elsa Sandbergs stipendiefond för livsmedelshygienisk forskning inkom ansökningar för åtta projekt. Styrelsen beslöt att tilldela sex av dessa medel enligt följande:

  • Karin Söderqvist (Hur kan vi minska svinnet med bibehållen livsmedelssäkerhet? 80 000 kr).
  • Elisabeth Rajala (Antimicrobial resistance in Swedish pig production, 40 000 kr).
  • Tomasz Dzieciolowski (Optimala rengörings- och desinfektionsmetoder på uppfödarnivå, ett sätt att hindra kycklingar från att drabbas av Campylobacter? 189 300 kr).
  • Sara Frosth (Typning av Campylobacter-isolat för en ökad kunskap om överföring av Campylobacter hos kyckling i samband med delad slakt, 159 600 kr).
  • Jonas Malmsten (Livsmedelshygieniska studier av svenskt vildsvinskött, 90 000 kr).
  • Emelie Pettersson (Rådjur i grönsaksodlingar – en risk för zoonotisk smitta av kryptosporidier? 114 700 kr).

Ingrid Hansson

Ordförande