Tilldelning av medel ur Ivar och Elsa Sandbergs Stipendiefond
Vid utlysningen 2023 tilldelades följande projekt medel:
Krista Tuominen, SLU: An integrated approach for understanding the dynamics of Campylobacter – An important pathogen connecting humans, animals and the environment (195 000 SEK)
Viktor Almqvist, SLU: Elektronisk näsa inom livsmedelskontrollen – billig, handhållen och AI-driven. (188 100 SEK)
Karin Söderqvist, SLU: Är vegetariska smörgåspålägg riskprodukter för listerios? En tillväxtstudie av Listeria monocytogenes i ätfärdiga vegetariska livsmedel (142 000 SEK)
Vid utlysningen 2022 tilldelades följande projekt medel:
Karin Söderqvist, SLU: Hur kan vi minska svinnet med bibehållen livsmedelssäkerhet? En studie av unga konsumenters kunskap, rutiner och attityder kopplat till vardaglig livsmedelshantering (80 000 SEK)
Elisabeth Rajala, SLU: Antimicrobial resistance in Swedish pig production (40 000 SEK)
Tomasz Dzieciolowski, Kronfågel och SLU: Optimala rengörings- och desinfektionsmetoder på uppfödarnivå, ett sätt att hindra kycklingar från att drabbas av Campylobacter? (189 300 SEK)
Sara Frosth, SLU: Typning av Campylobacter-isolat för en ökad kunskap om överföring av Campylobacter hos kyckling i samband med delad slakt (159 600 SEK)
Jonas Malmsten, SLU: Livsmedelshygieniska studier av svenskt vildsvinskött (90 000 SEK)
Emelie Pettersson, SVA: Rådjur i grönsaksodlingar – en risk för zoonotisk smitta av kryptosporidier? (114 700 SEK)
Vid utlysningen 2021 tilldelades följande projekt medel:
Karin Artursson, SVA: Skärskådande av skärbrädor (180 000 SEK)
Sofia Boqvist, SLU: kan "smarta" förpackningar minska matsvinnet? En mikrobiologisk och sensorisk utvärdering av ny sensoretikett för livsmedelsförpackningar (115 000 SEK)
Vid utlysningen 2020 tilldelades följande projekt medel:
Anna Lundén, SVA: Kartläggning av Toxoplasma gondii vävnadscystor i förskt fårkött på den svenska marknaden (149 420 SEK)
Emma Bergenqvist, SLU: Förekomst av patogena bakterier i fasan och gräsand (160 000 SEK)
Liv Jonare, SLU: Kan man fastställa systemisk spridning av E. coli hos kyckling med cellulit vid köttbesiktning? (124 700 SEK)
Karin Söderqvist, SLU: Längre hållbarhet med bibehållen kvalitet - mikrobiotans sammansättning i vacuumpackat nötkött (113 000 SEK)
Vid utlysningen 2019 tilldelades följande projekt medel:
Anna Maria Pyziel, SLU: The prevalence and species composition of potentially zoonotic protozoan parasites of the genus Sarcocystis in the meat of cattle (Bos taurus) (200 000 SEK)
Robert Söderlund, SVA: Rent mjöl i påsen? - Förekomst av EHEC-bakterier i svenskt vetemjöl (165 300 SEK)
Frederik Widén, SVA: Kvalitativa och kvantitativa analysmetoder för Hepatit E virus i livsmedelsprodukter från gris och vildsvin (200 000 SEK)
Vid utlysningen 2018 tilldelades följande projekt medel:
Ann Albihn, SVA: Tick-borne encephalitis - a food safety risk for humans consuming unpasteurized milk/milk products from goat, sheep, and cattle in Sweden and Finland (181 260 SEK)
Sara Frosth, SLU: Typning av Campylobacter-isolat för en ökad kunskap om epidemiologin hos kyckling - utökad studie (125 400 SEK)
Anna Werinder, SLU: Streptococcus suis - en viktigt zoonos med stor betydelse för grisens och människans hälsa (92 500 SEK)
Tomasz Dzieciolowski, Kronfågel och SLU: Effektiv rengöring av transportlådor till kyckling ett sätt att hindra spridning av patogena bakterier till människor och öka kycklingarnas välfärd på väg till slakt '(148 200 SEK)
Ylva Persson, SVA: Förekomst av MRSA i getmjölkbesättningar (172 871 SEK)
Vid utlysningen 2017 tilldelades följande projekt medel:
Sara Frosth, SLU: Typning av Campylobacter-isolat för en ökad kunskap om epidemiologin hos kyckling (148 200 SEK)
Eva Wattrang, SVA: Kan förändrade uppfödningsrutiner med tidig tillgång till foder, vatten och probiotiska tillskott bidra till friskare kycklingar? (39 330 SEK)
Erik Eriksson, SVA: Utvärdering av probiotika-kandidater för bekämpning av EHEC i livsmedelskedjan (82 080 SEK)
Vid utlysningen 2016 tilldelades följande projekt medel:
Emma Eriksson, SLU: Kan man minska antalet Campylobacter på slaktkyckling genom åtgärder på slakterinivå? (128 250 SEK)
Catarina Flink, SLV: Hur betydande är förekomsten av shigatoxinproducerande Escherichiacoli (STEC) i svensk och importerat/infört fårkött för smittspridning? (84 360 SEK)
Su Lin Heden, SLU: Application of MALDI-TOF for the rapid identification of mycotoxigenic and spoilage moulds in food and feed. (101 460 SEK)
Axel Sannö, SLU: Kan MLVA skapa förutsättningar för effektiv smittspårning i samband med sjukdomsfall och matförgiftningsutbrott orsakade av Yersiniaenterocolitica och Y. pseudotuberculosis? (180 386 SEK)
Vid utlysningen 2015 tilldelades följande projekt medel:
Sofia Boqvist: Campylobacter spp. hos nötkreatur - förekomst och antibiotikaresistens (117 000 SEK)
Magdalena Jacobson, SLU: PCR-ribotypes of Clostridiumdifficile associated with human disease isolated from Swedish livestock (46 000 SEK)
Monika Johansson: Protokoll för DNA-baserad analys av mjölkråvarans mikroflora. Undkommer vissa bakterier detektion genom att binda till mjölkens fettfraktion? (90 000 SEK)
Camilla Björkman, SLU: Fördjupad molekylärbiologisk undersökning av Cryptosporidiumparvum-isolat från kalvar (111 000 SEK)
Vid utlysningen 2014 tilldelades följande projekt medel:
Eva Osterman-Lind, SVA: Sprider hästar zoonotiska parasiter på betet och vidare till vatten? (91 200 SEK)
Lennart Melin, SVA: Förbättrad serotypning av Salmonellaenterica med hjälp av DNA-sekvensering (100 320 SEK)
Camilla Wallander: Utvärdering av förhållandet mellan Toxoplasmagondii-specifika antikroppar i köttsaft och T. gondii-DNA i vildsvinskött samt kartläggning av T. gondii-genotyper hos vildsvin i Sverige (165 300 SEK)
Björn Bengtsson, SVA: Förekomst av vankomycinresistenta enterokocker hos slaktkycklingar i Sverige (39 444 SEK)
Jenny Frössling, SVA: Analys av kontaktmönster och kalvdödlighet i besättningar involverade i utbrottet av Salmonella Dublin i Skåne (50 000 SEK)
Vid utlysningen 2013 tilldelades följande projekt medel:
Dolores Gavier-Widén, SVA: Förekomst av Francisella tularensis i muskulatur hos harar med harpest (tularemi) – risk för människa att infekteras via födan (62 700 SEK)
Lennart Melin, SVA: Utvärdering av helgenomsekvensering för bättre smittspårning av Salmonella i foder, livsmedelsproducerande djur och livsmedel (70 680 SEK)
Wilhelm Tham, SLU: Multi-locus Sequence Typing (MLST) – a tool for better understanding of listeriosis (100 000 SEK)
Vid utlysningen 2012 tilldelades följande projekt medel:
Sofia Boqvist, SLU: Hur påverkar modifierad atmosfär tillväxt och avdödning av VTEC i köttfärs? (100 000 SEK)
Eva Olsson Engvall, SVA: Campylobacter i vatten - betydelse som smittkälla för human campylobacterios (100 000 SEK)
Axel Sannö, SLU: Utvärderomg av två molekylärbiologiska metoder som verktyg för att kunna jämföra isolat av enteropatogena Yersinia spp. från friska vildsvin och humana isolat från livsmedelsburna infektioner (50 000 SEK)
Estelle Ågren, SVA: Provuttag och analys i syfte att klassificera svenska mjölkbesättningar i en riskfaktorstudie avseende salmonellaförekomst (100 000 SEK)
Vid utlysningen 2011 tilldelades följande projekt medel:
Sofia Boqvist, SLU: Betydelsen av ätfärdiga sallader för spridning av livsmedelsburna zoonoser
Ingrid Hansson, SVA: Relationen mellan mängden campylobacter i kycklingskinn och filé
Ylva Persson, SVA: Celltalet som en möjlig indikator för juverinfektion med Staphylococcusaureus, ett hjälpmedel för ostproducerande getbesättningar
Vid utlysningen 2010 tilldelades följande projekt medel:
Marie-Louise Danielsson-Tham, SLU: Jämförande studier av Listeriamonocytogenes isolerade från humanpatienter 1958-1985 och isolat från senare delen av 1900-talet samt första decenniet av 2000-talet
Karin Artursson, SVA: Förekomst av sjukdomsframkallande bakterier i opastöriserad mjölk
Erik Eriksson, SVA: Kartläggning av genetiska grupper av svensk VTEC O157:H7 för riskbedömning och epidemiologisk övervakning
Oskar Nilsson, SVA: Molekylärbiologisk karaktärisering av vankomycinresistenta enterokocker (VRE) från svenska slaktkycklingar
Susanne Thistedt Lambertz: Är det något risk att smittas av Yersiniaenterocolitica via livsmedel?
Vid utlysningen 2009 tilldelades följande projekt medel:
Sofia Boqvist, SLU: Får och fårprodukter som smittrisk för Yersiniaenterocolitica till människa
Viveca Båverud, SVA: Kan Clostridiumdifficile vara en livsmedelsburen zoonos?
Eva Osterman-Lind, SVA: Stressrespons i Giardia-cystor
Axel Sannö, SLU: Förekomsten av patogener (E. coli, Salmonella-arter, Yersiniaenterocolitica, Hepatit E) i svenska vildsvinsstammen